Capcom oyun yapım firması incelemesi

Yazarlar, çok ünlü ve çok büyük firmalardan bahsederken konuya nereden başlayacaklarını, nasıl bir giriş yapacaklarını bilemezler. İşte ben de tam bu ruh haliyle nerden başlayayım,nasıl bir giriş yapayım da bu kadar
sevilen, fanları milyonları bulan oyunların yapımcısı, oyun aleminin en büyüklerinden olan bu şirketi ele alayım diye kara kara düşünüyordum…Ne de olsa kötü bir giriş yapsam,olumsuz bir cümle kursam fanlar tarafından aforoz edilmek var deği mi? Ama olsun, biz şu anda yazarız ve yazarlar korkmadan olumlu olumsuz ne görüyorlarsa objektif olarak yazmalıdırlar ve ben de kendime bu şekilde cesaret verip, yazıyorum.

     Tekrar buhrana kapılmadan bodoslama konuya gireyim de yazının sonu gelsin…Büyük Oyun Firmaları yazı dizimizde belki de en büyük, evet yanlış duymadınız belki de en büyük şirketten bahsedeceğiz, şirketimizin adı Capcom, bu marka bile okunmaya değer değil mi?

     Yine karşımızda Konami gibi Japonya’da kök salan, daha sonra inanılmaz bir çıkış yakalayan Avrupa, Amerika ve Afrika da dahil olmak üzere kıtalara yayılan ve bu kıtalara oyun stüdyoları kuran bir Japon şirketi yer alıyor. Capcom, 1979 da Japan Capsule Computers adı ile kurulmuştur. Zamanla ve büyümeyle beraber, ‘CAP’sul ve ‘COM’puter kelimelerinin birleşimiyle CAPCOM olmuştur. Şirket; inanılmaz bir konsol yelpazesine oyun üretmiştir ve üretmeye devam etmektedir. Amiga, Commodore, Gameboy, Mobil telefon, Game Cube, Dreamcast, Sega, PC, Xbox, Psx ve Ps2 gibi oyun makinelerine oyun üretmesiyle çok geniş bir pazarlama ve üretim ağına sahip olmuştur.
Oyun makineleri diye yazdım çünkü bazılarını konsol saymıyoruz. Ancak o kadar geniş bir ”ağ” potansyeline sahip olduğu için yazmazsam hakzılık olacağını düşündüm. Ayrıca unuttuğum oyun üniteleri de varsa maruz görün lütfen. Konumuza dönelim; bu kadar çok talep alan bir şirket tabiki next-gen konsollar için de kolları sıvamaktadır. Ps3 ve Xbox360 konsollarına da oyun üretmeye devam etmektedir.
    

      Next-gen için Capcom’ un üretim yaptığı oyunlara tekrar değineceğiz, şimdi tarihçeden devam edelim. Şirket 1979 da kurulmuştur, ancak çıkış yakalaması 1987’yi bulur. Efsane oyun Street Fighter ve bize pek hitap etmeyen ama Japonların yıllardır vazgeçemediği oyun Megaman ile yükseliş için ivme kazanmıştır. Bu çıkışın arkasından 1989 da Final Fight bir başka dövüş oyunu olarak yerini almıştır. Ancak Street Fighter’ ın günümüze kadar kendinden söz ettirdiğini düşünürsek, Street Fighter kadar etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Nitekim 1991 de Street Fighter2 çıktı ve seri olma yolunda adımlar atılmış oldu. 1993 yılında ise Breath of Fire isimli oyun ile 1996 yılına kadar iyi bir tiraj yakalayan Capcom, asıl bombayı 1996 yılında patlattı. Belki de oyun dünyasının en sevilen oyun serisi olan Resident Evil, bu yılda ilk olarak Playstation ile buluştu. İyiki de buluştu, bu inanılmaz zevkli inanılmaz fan kitlesine sahip ve inanılmaz satış rakamlarına ulaşan oyunu bize sunduğu için Capcom’a müteşekkiriz.
Evet Resident Evil serisi; Capcom için çok önemli bir markadır. Her bölümü inanılmaz satış rakamlarına ulaşmış, devamı merakla beklenir olmuştur. Ayrıca sadece oyun ile değil, karakterlerin lisans hakları ve reklam gelirleri sayesinde Capcom gerçek bir pazara kavuşmuştur. Sözü gelmişken sinemaya uyarlanan Resident Evil serilerini de unutmayalım. Milla Jovovich, hem güzelliğiyle hem de filmdeki karaktere uygun kombinasyonlarıyla Resident Evil severleri büyülemeyi başarmıştır. Konuyu fazla dallandırıp budaklandırmadan bizi ilgilendiren başlığa oyunlara dönelim tekrar.

       Resident Evil oyun dünyasını sarsmaya başlamışken Capcom devamını getirdi, RE2 ile seri tekrar ortalığı kasıp kavurdu. Tabi fırtına durmak bilmiyordu, abartmadan yazıyorum oyun dünyası gerçekten sarsılıyordu, Resident Evil efsanesi sadece büyümüyor bastığı yerlere öyle harç karıyordu ki, üzerinden geçmek imkansızdı. Temelleri çok sağlam atıyordu ki, bir bomba daha patladı ve Resident Evil 3 Nemesis piyasaya sürüldü. Oyundaki adrenalin çok üst düzeydeyi, korku ve heyecan mükemmel bir uyumla bizlere aşılanıyordu. Hele hele o akıllara zarar Boss’u nasıl unutalım! Oyunun en can alıcı noktarlında birden belirir ve kumanda, kol ne varsa elimizden atmamıza sebep olurdu.
 

       Konumuz Resident Evil’i değil ama işte öyle bir oyun ki üretici firmasının bile önüne geçen bir marka olmuş. Bence Capcom bundan hiç mi hiç şikayetçi değildir. Bu küçük açıklamadan sonra Resident Evi markasına devam ediyorum. Artık tamam Resident Evil bir efsane oldu, kimse yıkamaz dedik ve bir baktık ki Resident Evil 4 piyasada. Tabi satış patlaması ve durgun oyun piyasasına iyi bir hareket…Satışlar yine tavana vurdu ancak RE4; RE fanlarını ikiye böldü. Oyundaki aşırı aksiyon, omuz üstü kamera ve korku öğelerinin azaltılması, her ne kadar benim gibi oyun severlerin hoşuna gitse de, eski fanlar durumdan pek hoşnut değildi bunu çekinmeden anlatmaktan da kaçınmadılar. Bügün bile hala bu konu üzerinde forumlarda uzun uzun tartışmalar oluyor. Olması da gayet doğal, ne de olsa efsane olmuş bir oyunda adeta devrimsel yenilikler olmuştu. Biz bu tartışmaları forumlara bırakalım ve RE serisine nokta koyup, Capcom’ un diğer oyunlarından konuşmaya ve genel incelememize devam edelim.

       Dino Crisis adlı oyunu hatırlayan var mı? Br başka adrenalin oyunu daha…Resident Evil ile ayı yıllarda çıkan Playstation’a altın çağlarını yaşatan bir başka oyun daha…Yine ölümcül ve kimyevi deneyler, yine gerilim, yine puzzle çözmeler ve en önemlisi de Dinozorlar…Karşımızda belki de en güçlü en tehlikeli yaratık olan Dinozorlar vardı. Bu oyunda da koltuklarımıza sığamaz tedirgin otururduk. Capcom yine başarmıştı ve Dino Crisis 2 ile bu serinin devamı sağlandı.

       Biz Türkiyedeki oyunseverler bu oyunları oynarken, Uzakdoğu ve tabiki Japonya Megaman’i daha çok sevdi, işte hep konuştuğumuz ”zevk meselesi” bu olsa gerek…

       Capcom’ un bir diğer kaliteli oyun serisi daha var. Yazınca hemen hatırlayacaksınız ”Onimusha”. Oyunda iki kahramanı sırasıyla kullanıyorduk. Yine üçüncü göz kamera açılarıyla oynanan, aksiyon bir oyundu. Hatta oyunda ünlü Fransız aktör Jean Reno nun lisansı alınmış ve kahraman olarak kullanılmıştı. Bu zevkli macera serisi de 5 bölüm sürdü ve son buldu. Capcom için yine iyi bir gelir bıraktı ve pazar açısından geniş bir kitleye hitap etmeyi başardı.

       Onlarca Capcom oyunu var tabiki, ben en akıllarda kalan ve biraz da nostalji değerleri olan oyunları seçtim anlatmak için… Bu konuda es geçtiğim gözümden kaçan oyunlar olmuş olabilir mazur görmenizi diliyorum.

       Nostaljiye bir nokta koyalım ve günümüze, Capcom’ un next-gen için neler yaptığına ve yapacağına bakalım biraz. Street Figthter efsanesine değinmiştim. Ps3 için belki de yeniden doğuş yapacak olan Street Fighter dan beklentiler çok yüksek. özellikle dövüş oyunlarındaki rekabet büyük boyutlara ulaşmış durumda.
Artık oyun fuarları tanıtım günleri düzenlenir oldu. Yani oyunseverler artık beklentilerini arttırmaktadır, bilgiler toplamakta ve haberleri takip etmektedirler.
Yani piyasa iyice kızışıyor ve özellikle futbol rekabetinden sonra akla ilk gelen rekabet dövüş oyunlarındadır. Street Fighter ın bu konuda 2 dev rakibi Mortal Kombat ve Tekken hazırlıklarını sürdürmektedir. Bu oyunlardan da beklenti yüksek olduğu için Capcom u oldukça sert bir rekabetin beklediğini söylersek yanılmayız.

       Next-gen konsola çıkmış iki oyunu mevcuttur(benim bildiğim) Capcom’un; Devil May Cry4 ve Lost Planet…Lost Planet oyununa hiç değinmeyelim, sanırım hüsran oldu. Bu kendi yorumum değil tabiki, hem sitemizdeki üye yorumlarından, hem de yabancı sitelerdeki forumlardan bu oyundan oyunseverlerin memnun kalmadığı sonucu çıkıyor. Ancak Devil May Cry konusunda karamsar değiliz, sevenleri çıkar çıkmaz oyunu arşivlerine aldılar. Benim de oynama fırsatım oldu, ne yalan söyleyim, giriş bölümümden itibaren zeka özürlü gibi dans eden yaratıklar yüzünden pek devam etmeden bırakmış bulundum oyunu. Belki de next-gen lerde beklentimizi çok yüksek tutuyoruz bu nedenle oyunlarda kusur arıyor olabiliriz. Gerçi arama hakkımız da var, bütçeyi oluşturup next-gen bir konsol almak için neler yapmadık ki! Dağıtmadan konuya döneyim, DMC 4 severler gözlemlediğimiz kadarıyla benim kadar acımasız değiller, oyunu çok övmeseler de beğendiklerini dile getiriyorlar genellikle…Tabiki oyun oynamak zevktir diyor ve herkesi zevkiyle başbaşa bırakıyoruz.

       Capcom next-gen konsollara oyun konusunda artıya geçmek istiyorsa hiç kuşkusuz, ağırlık vereceği oyun; tabiki kendisini yıllardır sırtında taşıyan, Resident Evil serisidir. Capcom da bunun farkında olmalı ki inanılmaz bir çalışma kadrosuyla ve muammalı bir gayretle oyuna yüklenmiş durumda. Eğer tekrar büyük bir sıçrama istiyorsa Resident Evil in gerçekten beklentileri karşılamasını sağlamalıdır. çünkü az önce de belirtmiştim, artık oyunseverlerin beklentilerini karşılamak, gerçekten çok zor…

       İyi oyunlar…

NOT: Oyun çıkış tarihleri için Vikipedia kaynak olarak kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp'tan Bize Yaz. Yardım Al!