SEO Analizi
,

SEO Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO analizi, arama motoru sonuç sayfalarındaki ( SERPTakip ) sıralama potansiyelinizi geliştirmek için sitenizdeki tüm değerleri analiz eder. Sitenizi denetlemeyi ve arama motoru botları için web sitenizi nasıl optimize edebileceğinizi belirlemeyi içerir.

Bir SEO analizi ile SEO uygunluk stratejilerinizin hangi yönlerinin çalıştığını ve sitenizin sıralamasını yükseltmenizi engelleyen en büyük engellerinizin neler olduğunu bulabilirsiniz.

İçindekiler

SEO Analizi Neden Önemlidir?

SEO analizinden elde ettiğiniz bilgiler, ziyaretçileriniz için daha iyi bir deneyim sunmak, içeriğiniz ile ziyaretçilerin kullandığı anahtar kelimeler arasındaki arama motorlarının bağlamını ve ilişkilerini göstermek için sitenizin içeriğini ve teknik yönlerini nasıl iyileştirebileceğiniz hakkında önemli bilgiler verir.

Basitçe söylemek gerekirse, bir SEO analizi daha üst sıralarda yer almanız, erişiminizi genişletmeniz, trafiği artırmanız ve iş hedeflerinize ulaşmanız için bir zorunluluktur.

SEO analizi zaman kaybı değildir. Google’ın sizi ödüllendirmesi için uymanız gereken kurallar vardır. Bu kuralları öğrenmenin ve stratejilerinizle birlikte doğru adımları atabilmek için SEO analizi mutlaka gereklidir. Aksi halde başarıyı yakalamanız mümkün değildir.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO analizinizi yaparken uygulamanız gereken adımları sizler için açıklıyoruz;

Google’daki Görünürlüğünüzü Kontrol Edin

Web siteniz Google’da nasıl sıralanıyor? SERP’deki ortalama konum nedir?

SEO analizinize başlarken, kuşbakışı bir bakışla web sitenizdeki içeriklerin kaçıncı sayfada veya sırada olduğunu gözlemlemek önemlidir. Eğer ilk sayfalarda yer almıyorsanız, ilk sayfada çıkan rakiplerinizin içeriklerini inceleyin.

URL ve Meta Açıklamalarınızı Kontrol Edin

URL’ler, sayfadaki içeriği tanımlayan yaklaşık dört ila beş kelimeye kısaltılmalıdır.

URL’leriniz uzun veya alakasızsa, arama motoru botlarının sayfada ne olduğunu daha iyi anlamalarını sağlamak için bunları optimize etmeyi ve düzenlemeyi seçebilirsiniz. Ancak, dikkat edin, bu eski URL’nin bağlantı düzenini etkileyebilir.

Ancak meta açıklamaları istediğiniz kadar düzenleyebilirsiniz. Meta açıklamalarınız birincil ve ikincil anahtar kelimeleri içermeli ve sayfanızın ne hakkında olduğunu doğru bir şekilde özetlemelidir.

Başlıklarınızı Analiz Edin

Başlıklar dikkat çekici olmalı ve kullanıcıları üzerlerine tıklamaya teşvik etmelidir. Başlıklarınızda sayfanız için uygun anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olun.

Yüksek arama hacmi olan anahtar kelimelerinin sıralanması zor olabileceğini unutmayın, bu yüzden biraz daha az rekabetçi olan ve bir SERP’nin ilk sayfasında gösterilme şansınızı artıracak uzun kuyruklu bir anahtar kelime bulmaya çalışın.

Backlink Değerlendirmesi Yapın

Backlink, sitenize başka bir siteden yönlendirilen bağlantılardır. Web sitenizin güvenilir bir kaynak olduğunu arama motorlarına gösteren ve böylece SEO sıralamanızı daha iyi etkileyebilen bir stratejidir.

İşletmenize kimin bağlantı verdiğini görmenize yardımcı olacak ve arama sıralamalarınızı iyileştirmek için ne yapmanız gerektiğini daha iyi anlamanıza katkı sağlayacak olan backlink analizini unutmayın.

Dahili Bağlantılarınızı Kontrol Edin

Dahili bağlantı, ziyaretçilerin farklı sayfalara gitmesine yardımcı olmak için web sitenizdeki diğer sayfalara bağlantı eklemeyi içeren bir uygulamadır. 

Dahili bağlantı aslında arama motorlarında sıralamanızı yükseltmek için harika bir SEO taktiği. Ayrıca kullanıcı deneyimini geliştirebilir.

Daha yeni ve daha eski web sitesi sayfalarına geri dönün ve sitenizdeki diğer alakalı sayfalara dahili bağlantılar ekleyin. Yönlendirdiğiniz içeriklerin bağlantı verdiğiniz anahtar kelimelerle uyumlu olduğuna dikkat edin. Aksi takdirde SEO puanlamanızı olumsuz yönde etkileyebilirsiniz.

Web Site İçeriğinizi Kontrol Edin

İçerik, web sitenizin SEO’sunda büyük rol oynar. Bir YoastSEO eklentisi kurun ve kırmızı renkte olan içeriği kontrol edin. Hatta gerekirse içeriğinizi kaldırın.

Ayrıca, içeriğinizin yüksek kalitede ve hatasız olduğundan emin olun. En popüler sayfalarınıza içerik üretmekle başlayın, ardından daha küçük yayınlara ve sayfalara gidin.

Görsellerinizi Optimize Edin

İçerik oluştururken mutlaka görsellerden faydalanın. Google, görselleri tarayamadığı için yayınladığınız içeriğe uygun olacak şekilde görsel ayarları kısmından alternatif metin ekleyin.

Görsellerinizin site hızınıza etki etmesini istemiyorsanız, en küçük boyutlarda olacak şekilde optimize edin.

Görsellerin kalite seviyesini korurken boyutunu optimize edebilen https://imagecompressor.com/ web sitesinden faydalanabilirsiniz.

Sayfa Hızınızı Analiz Edin

Sayfa hızınız aslında web sitenizin SEO’sunu ve genel kullanıcı deneyimini etkileyebilir, bu nedenle web sitenizin hızlı ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için yüklenme hızınızı sürekli olarak analiz etmeye istekli olmalısınız.

Hızlı sayfa yükleme testi için Google’ın PageSpeed ​​Insights aracını kullanabilirsiniz.

Google Search Console Kaydınızı Yapın

Web siteniz kuruldu ve içerikleriniz hazır olduktan sonra Google Search Console kaydınızı yapın. Google’ın web sitenizdeki içerikleri tarayabilmesi ve aramalardaki sıralamanızı belirlemesi için bu gereklidir.

En İyi SEO Analiz Araçları

Anlıyoruz. SEO analizi yapmak zaman alıcıdır. Kimsenin bunun için zamanı yok. Meşgul bir şirketseniz, masanızda oturmak ve uygulamanız gereken her taktiği manuel olarak not etmek için tüm gününüz yok.

Neyse ki, günümüzün teknoloji severleri ile sizin için bir SEO analizi yapabilen, birden fazla analiz aracına sahibiz.

  1. Ahrefs

Öncelikle Haftalık 7 Dolar ile deneme sürümünü satın alabilirsiniz. Ardından Aylık 99 Dolar ile devam ediyorsunuz.

SEO Analizi Araçları

Ahrefs’in Kullanabileceğiniz Özellikleri

  • Anahtar Kelime Analizi:  Önerilere, zorluk derecesine göre yeni anahtar kelime fikirleri bulun ve rakiplerinizin bu kelimeler için nasıl sıralandığını görün.
  • İçerik Analizi: En çok hangi içeriklerinizin ilgi çekici olduğunu anlamanız için gerekebilir.
  • Site Denetimi: Hata ve uyarıları tespit edebilmek için sitenizi taratın. Sitenizin sağlığını ve performansını iyileştirmek için bunları nasıl düzelteceğinizi öğrenin.

2. SEMrush

Ayda 83,28 Dolar (yıllık faturalandırılır) veya  99,95 Dolar / Ay’dan (aylık faturalandırılır) başlayan fiyatları ile bu SEO analiz aracını kullanabilirsiniz.

SEO Analizi Araçları

SEMrush’ın Kullanabileceğiniz Özellikleri

  • Alan Adı Karşılaştırması: Organik / ücretli anahtar kelimelerinizin en büyük rakiplerinize göre performans ve sıralama bilgileri almak için sitenizi rakiplerinizle karşılaştırın.
  • Anahtar Kelime Planlayıcısı: Yeni anahtar kelime fikirleri toplayın ve gelecekteki içerikler için kullanmak üzere 50’ye kadar hedef anahtar kelime listesi oluşturun.
  • Site Denetimi: Sitenizin sağlığını izleyin ve web sitenizdeki acil SEO sorunlarını bulun.
  • İç SEO Denetimi: Web sitenizin performansını etkileyebilecek Google sıralama faktörlerini analiz edin. Backlink, içerik ve daha fazlası için yeni fikirler bulun.

3. Google Search Console

Google’ın kullanıcıları için sunduğu ücretsiz web site aracını mutlaka kullanın.

SEO Analizi Araçları

Google Search Console’da Kullanabileceğiniz Özellikler

  • Kapsam: Sitenizin genel performansını etkileyebilecek hataları ve uyarıları keşfedin.
  • Bağlantılar: Sitenizde bulunan dahili ve harici bağlantıları ve her ikisinin de en fazla bağlantı alan sayfalarınızı görüntüleyin.
  • URL Denetimi: Alan adınızdaki herhangi bir URL’yi, Google tarafından taranabildiğinden, mobil cihazlara uygun ve aramalarda gösterildiğinden emin olmak için performansını kontrol edin.

SEO Hizmetlerimizden Yararlanın

SEO analizi, uzun vadeli başarınız için çok önemlidir. Doğru araçlara sahip olduğunuzda ve analizi gerçekleştirmek için bir strateji geliştirdiğinizde, sıralamalarınızı iyileştirme yolunda ilerliyorsunuzdur. Sanatloji olarak SEO Analizi konusunda uzman ekibimiz ile işletmeniz için uygulanması gereken en doğru stratejileri belirleyebiliriz. SEO hizmetimizin detaylarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Dilerseniz Bionluk.com yada iyziLink  üzerinden 54 Maddelik Detaylı SEO Analizi hizmetimizi de satın alabilirsiniz.

Her türlü soru ve görüşleriniz için sol alt kısımdaki WhatsApp butonuna tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağ alt kısımdaki butona tıklayarakta sitemize abone olup içeriklerimizden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp'tan Bize Yaz. Yardım Al!