EA Games oyun yapım firması incelemesi

oyunsever arkadaşlarımıza, (biz de dahiliz tabi bu kadroya) şu soruyu sorsak sizce nasıl bir cevap alırdık? ”Oyun endüstrisinde görev almak ister misiniz?” Cevaplarınızı tahmin edebiliyorum; kim hayır diyebilir ki? böyle saçma soru olur mu? diye bana veryansın ediyor, bir diğer taraftan da keşke gerçek olsa diye içinizden düşünüyorsunuzdur…

Düşünün sitemizde onlarca, yüzlerce oyunsever var ve hepimiz hergün paylaşımlar yapıyoruz, haber okuyoruz, oyunlar hakkında konuşuyoruz, video izliyoruz, bazen tartışıyoruz, bazen gülüşüyoruz, bazen de birbirmize konuk oluyoruz. Yani bir oyun sitesinde olması gereken herşeyi belki de fazlasıyla yapıyoruz. Kimimiz, işyeri sahibi, kimimiz işçi, kimi arkadaşlar öğrenci, kimileri hala lisede, kimileri de hepimizin abisi sayılacak yaşlarda düzenini kurmuş ve yine aynı yerde burada bizimle. Yani yurdumuzun dört tarafından yüzlerce kişi aynı amaç için burada. Bu büyük amaç tabiki hepimizin hayaller alemine daldığı, kendimizi unuttuğumuz içerisine girince tüm dünyayı karşımıza aldığımız sektör, yani ‘Oyun Endüstrisi”…

Giriş yaptığım başlığa tekrar döneyim ve sorduğum soruyu tekrar aklınıza getirin, bu kadar farklı işkolunda çalışan arkadaşlarımız var, düzenini kurmuş büyük abilerimiz var veya üniversite bekleyen, hayatını buna göre şekillendirecek dostlarımız var, askere giden veya gidecek arkadaşları da unutmayalım. Yani diyorum ki bu kadar oturmuş sistemleri olan kişilere bile bu soruyu sorduğumda sanırım yukarıda bahsettiğim tepkinin aynısını alırım. Bu endüstri içinde olmak isteyen insanlar eminim eski düzenini bir kenara bırakmak isteyecektir ve bu sektöre girmek için can atacaktır. (mesela ben :D) Hani herkes demesek bile yüzde doksan gibi bir seviye olur buna eminim, umarım yanılmıyorumdur.

İşte bu bizi kendimizden alan, hepimizi ”Playstatinonturk” de buluşturan ve içerisinde yer almak için can attığımız belkide işimizden vazgeçmeye razı olduğumuz, bu ”oyun endüstrisi” nden bahsetmek istiyorum biraz. Bu sektörün ticari büyüklüğünden değinelim. Yaklaşık 40 Milyar dolarlık bir hacimden bahsediyoruz. Yani biz IMF den 1,5 Milyar doları taksit taksit ancak alıyoruz, düşünün artık. 😀 O kadar büyük ki geçtiğimiz günlerde ODTü bu büyük pazardan uzak duramayacağını duyurmuş ve büyük bir atılımla CRYTEK firmasını da arkasına alarak atağa kalkmıştı. Bu konuya başka bir yazımda ayrıca değineceğim.

Yazının başlığını tekrar gözden geçirelim hemen ”büyük oyun firmaları bölüm-1” Seri halini alacak bir yazı dizisi olacağı için giriş bölümünde oyunlara olan ilgimizden bahsetmek istedim. Dolayısıyla bu sektörün hacim büyüklüğünü de yazmadan geçemezdim. Şimdi asıl konumuza geçip, oyun dünyasının asıl kaymağını yiyenlerden, bu oyunları bize ulaştıranlardan, satanlardan, dağıtımlarını yapan ve lisans hakkını elinde bulunduran firmalardan bahsedelim…(geç bile kaldım)

Bu firmaların önde gelenlerinden yazı dizimin her bölümünde birine yer ayıracak ve o firmadan bahsedeceğim. çünkü yazacak çok şey var! Şimdi ilk bölümdeyim ve bu bölümde, kimi oyunseverlerin çok sevdiği, kimilerinin nefret ettiği, benim gibilerinin de hiçbir yargısı bulunmadığı firmadan ”Elektronik Arts” dan bahsedeceğim.

Elektronik Arts
EA; video, bilgiyar oyunu üreticisi ve yayımlayıcılığı yapan, Trip Hawkins adlı şahsın 1982 de kurduğu ve zamanla dev bir firma olmayı başaran Amerikalı ünlü şirkettir. Kurulduğu zamanlarda sadece bilgisayar oyunlarıyla ilgilenen şirket, zamanla daha doğrusu konsolların popüler olmaya başladığı 80 lerin sonlarında konsol pazarına da ilgi göstermeye başlamıştır. Yüzlerce oyun yayın hakkını elinde bulunduran EA’ nın kendi şirket üretimi olan ilk oyun 1987 de yapılan ”Skate” adlı oyundur.

Şirketin yaklaşık 20 oyun stüdyosu vardır. Avrupa, Asia ve Amerika kıtalarına farklı adetlerde dağılmış ve kurulmuş olan bu stüdyolar tüm haklarıyla EA ya bağlıdır. (yuh be) Bağımsız oyun stüdyolarının oyun yayımcılığını da yapan şirket, üretimini yapmadığı oyunların dağıtımını da markasına güvenerek yapmaktadır. EA nın Türkiye için ayrı bir yeri vardır. çünkü konsol ve oyun pazarında gurur kaynağımız olan CRYTEK şirketinin oyunlarının dağıtımını da yapmaktadır. Bilmeyenler için yazalım ”CRYTEK” Yerli kardeşler olarak bilinen Faruk ve Cevat Yerli adlı ik kardeşin kurduğu, Far Cry ve Crysis adlı ünlü oyunların üretimini yapan şirketin adıdır.

”Activision ve Blizzard!! birleşmesi öncesi!

Tekrar EA y dönelim, şirket 1990 dan sonra büyük bir atağa kalktı. özellikle Fifa, Need For Speed, James Bond ve Madden NFL serisi ile ortalığı kasıp kavurdu daha sonra 2000 de başlayan Sims serileri ve yine aynı tarihlerde üretilen Medal Of Honor efsanesiyle zirveye oturdu. Takvim 2005′ i gösterdiğinde toplam gelirleri 2,9 Milyar doları bulan EA, bir rekora imza attı. Kendi alanındaki en büyük ticari hacme sahip şirket oldu. Fakat kendi alanında en büyük şirket tahtını, geçtiğimiz aylarda birleşmeye karar veren ”Activision-Blizzard” ın birleşmesinden sonra bu ikiliye bırakacağı kesin. Ancak yine de tek başında bu kadarhızlı büyümesi ve sayısız oyun üretmesi, bu oyunların da bir o kadar popüler olması gerçekten takdire şayan bir başarıdır.

Her ne kadar ticari olarak olarak bu kadar büyüme katetme başarısı göstersede özellilkle Türkiyedeki oyunseverlerden oldukça tepki almış bir şirket olmuştur. Kimbilir belki spor oyunlarının tarzı bize uymadığındandır. Ne de olsa bizim tek ilgimiz futbol oluyor. Beyzbol, Amerikan futbolu veya buz hokeyi pek bizim tarzımız olmadığı için olsa gerek buralardan pek olumlu düşünce almıyor EA şirketi. Ama ülkemizi Fifa-Euro ile kasıp kavurduğu kesin. Hatta Türkiyedeki oyunseverleri Konamici ve EA’cı diye ayırsak fena olmaz. çünkü aynı fanatik taraftarların agresifliği gibi oyunlarda da PES ve FİFA kavgasının ardı arkası kesilmiyor. Galiba EA ya Türkiyeden en büyük destek FİFA ve EURO sayesinde geliyordur. özellikle objektif bir oyunsever olarak söylemek gerekirse EURO gerçekten çok aşama kaydetmiş bir futbol oyunu olmuş diyebilirim.

Bu kavga süre dursun biz EA nın sayısız oyunlarından en popüler olanları yazalım ve geçmişi tekrar gözden geçirelim ne dersiniz?

1-Fifa World Cup 2002 GAMECUBE-PS2-XBOX
2-Army Of Two 2007 PS3-XBOX360
3-Black 2006 PS2-XBOX
4-Burnout Paradise 2007 PS3-XBOX360
5-Crysis 2007 WINDOWS
6-Diablo 1996 PS1
7-The Godfather 2006 PS2-XBOX
8-Half-life 2 2004 XBOX
9-James Bond 2005 PS2- GAMECUBE-XBOX
10-Madden NFL 05 2004 COLLECTOR’S EDITION PS2
11-Medal Of Honor 1999 (serisi günümüze kadar)
12-Need For Speed 1997 (serisi günümüze kadar)
13-Sims 2000 (serisi günümüze kadar)
14-Fifa 08
15-Euro 08

Yukarıda kendime göre belli başlı oyunları yazdım arkadaşlar. Bazı oyunları gözümden kaçırmış olabilirim, tabiki hepsini yazmam da mümkün değil, zaten o kadar çok oyun varki aklımız karışıyor…

Neden yazıya ilk bölümde EA ile başladın diye soracak olursanız cavabını hemen vereyim. En ciddi yerli oyun firması CRYTEK nedeniyle desem yeterli olur mu? Madem ”Crytek” EA nın kanatları altında, o zaman EA’ya ve Crytek’ e yani Yerli kardeşlere başarılar diliyoruz. İkinci bölümde tekrar görüşmek ümidiyle, İyi Oyunlar arkadaşlar…

NOT: Bazı takvim bilgileri ve oyun üretim tarihleri nedeniyle ”Vikipedia” dan faydalanılmıştır, bilginize…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp'tan Bize Yaz. Yardım Al!