Sandbox ve Decentraland Projelerine Arcane Research’ ten Kötü Haber

Dünyayı etkisi altına alan ‘yeni nesil internet’ ve ‘Web 3.0 Çağı’ olarak adlandırılan metaverse teknolojisi; içerisinde onlarca platformun ve yazılım geliştiricinin kendi evrenlerini inşa etmelerine olanak sağlıyor. Her yazılım geliştirici bu teknolojide kendi evrenini inşa ederken en büyük faktörün kullanıcı, yani topluluk edinebilmek olduğunu biliyor. Kullanıcının sisteme dahil olması ilk basamak olurken, sistem içinde kalması ve vakit geçirmesi diğer en önemli detay olarak karşımıza çıkıyor.

Sandbox ve Decentraland isimli iki proje, kullanıcıların oyun içi varlıkları dizayn edebildikleri, deneyimlerini paylaştıkları ve dizayn edilen asetleri satarak para kazandıkları bir ekosistemde kullanıcılarla buluştu. Bilinilirliği yüksek bu tarz projeler vadettikleri kazanç sistemi ile ilk etapta yüksek oranda kullanıcı çekse de içeride tutma noktasında yaşadığı kurgusal eksiklikler nedeniyle kullanıcı kaybetmekle karşı karşıya kalıyor.

Metaverse ekosistemini şaşırtan haber Arcane Research isimli araştırma şirketinden geldi. Norveç merkezli şirketin verilerine göre Sandbox ve Decentraland projelerinin haftalık aktif kullanıcı sayısının 1000’in altına düştüğü ortaya çıktı.

Uzmanlar bu iki platformun; kullanıcı deneyimleri, proje içinde vakit geçirme motivasyonu ve oyunlaştırma sürecinde kısır döngüye düştüklerine işaret ediyor. Kullanıcıyı sistem içinde tutacak içerikleri üretememek ve yazılımsal döngüde bunu topluluk ile paylaşamamak bu iki şirketin hüzünlü yol hikayesine dönüşmüş gibi görünüyor. 

Bu noktada konuyla ilgili uzman görüşü almak adına GoArt CEO’ su Burak Soylu ile konuştuk. Burak Soylu; “En büyük vaadi merkeziyetsizlik olan metaverse; tasarım, yazılım ve içerik üreticisi gibi aktörlerin oluşturduğu bir ekosistem. Topluluk ise bu ekosistemin odak noktasını oluşturuyor. Bu odak noktasının beklentilerini ve deneyimlerini göz ardı eden projelerin sürdürülebilir olmadığını görüyoruz. Bizim GoArt Metaverse projesinde yakaladığımız başarının sırrı kullanıcıya sunulan “kurgunun sanal faydanın gerçek” olduğu sistemde gizli. Kullanıcının sistemde geçirdiği vakit oranında edindiği fayda ölçüsü tutundurma ile ilgili sorunu kendiliğinden çözüyor. GoArt Metaverse’ te kullanıcı kurgusal evrenle gerçek hayatı bir noktada buluşturabiliyor. Bu sistem sayesinde Türkiye’nin önde gelen markaları platformda yerlerini aldılar. Global ölçekte ise marka temaslarına devam ediyoruz. 

Diğer platformlar teknolojilerini bu sistem ile kurgulamadıkça bu projelerde mağaza açan markalar ütopik meblağlarla yapılan PR çalışmasından öteye geçemiyorlar. Markaların yaşadığı motivasyon kaybı aynı oranda sistemin tamamını etkileyerek aktif kullanıcı sayısının da giderek azalmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp'tan Bize Yaz. Yardım Al!